Heb je een kind dat binnenkort gedoopt wordt, mag je een doopceremonie bijwonen of sta je zelf als uitvoerende priester bij de ceremonie en wil je hier meer over weten? Kijk dan hier onder naar vijf goede boeken die wij als een tip voor de doop in de spotlight hebben gezet.
Dopen is diep
handreiking voor gesprekken over doop en opvoeding
Kinderen worden ons door God toevertrouwd en wij zijn geroepen hen op te voeden in zijn richting. Veel ouders nemen deze opdracht serieus en vragen zich af hoe zij die handen en voeten geven. In verschillende gemeenten is gebleken dat het daarom zinvol is om ouders, na de doop van hun kindje, uit te nodigen voor een (opvoedings)kring. Dopen is diep is een handreiking voor deze kringen. Tijdens een drietal avonden wordt stilgestaan bij de betekenis van de doop en bij de geloofsopvoeding van jonge kinderen. Het boekje wil toerusting geven aan jonge ouders en het onderlinge gesprek over geloofsopvoeding stimuleren.
Door het water heen
Voorbereiding op de doop
Door het water heen van Bernhard en Eline van Vreeswijk biedt voor ouders een goede voorbereiding op de doop. Aan de hand van het doopformulier legt het in zeven hoofdstukken uit waarom we onze kinderen dopen, wat de doop betekent en hoe we invulling kunnen geven aan de belofte die we als ouders doen. De doop van je kind is altijd een bijzondere gebeurtenis voor de ouders. Om de echte waarde van dat moment, het symbool en de belofte die je doet als ouders goed te begrijpen, is het belangrijk je erin te verdiepen. Daarbij wil het boek Door het water heen helpen. De auteurs weten het zo te verwoorden dat iedereen het begrijpt. Door het water heen is een waardevol geschenk aan doopouders.
Watermerk
Jij en je doop
Al toen je geboren werd, heeft God jou Zijn liefde verklaard. En toen jij gedoopt werd, is Gods handtekening daaronder gezet. Sinds die dag draag jij Zijn watermerk. Betrouwbaarder kan niet. Beschouw je doop daarom als jouw Eerste Hulp Bij Ongeloof.
Wie dat vanzelfsprekend gaat vinden, raakt het mooie ervan kwijt, zegt ds. Wim Markus in dit boekje. Daarom hoopt hij dat God dit boekje zegent door als dat voor jou nodig is - nieuwe verwondering te wekken over wie Hij is en wat Hij jou heeft toegezegd bij je doop.
Verder gaat hij in op vragen als:
Het is allemaal heel mooi, maar je moet het natuurlijk wel geloven.
En als je nou niet gedoopt bent?
Moet je niet eerst (kunnen) geloven om gedoopt te mogen worden?
Tastbare nabijheid
Over doop en avondmaal
‘Tastbare nabijheid’ van Klaas Willem de Jong en Jan Muis is een verdiepend boek over de doop en het avondmaal, geschikt voor gesprek in de gemeente. De doop en het avondmaal zijn de twee sacramenten van de protestantse traditie. Het zijn handelingen waarin de nabijheid van God in de gemeente tastbaar wordt. Dit boek beoogt het vieren van doop en avondmaal te verdiepen. De auteurs zoeken naar de betekenis van de doop en het avondmaal in het licht van de Bijbel. Ze behandelen ook de vragen die er in de gemeente leven over de doop. Bij de bespreking van het avondmaal gaat het om de vraag hoe Christus daarin aanwezig is en wat onze rol is. Dan komt ook de beleving van de Maaltijd van de Heer ter sprake. Dit boek wil het gesprek over de sacramenten in de gemeente stimuleren. Daarom zijn er ook gespreksvragen toegevoegd.
Van Doopvont naar avondmaalstafel
pastorale uitleg van de liturgische formulieren bij doop, belijdenis en avondmaal
Van doopvont naar avondmaalstafel van W. Verboom is een handleiding voor het lezen van de liturgische formulieren, bedoeld voor de kerkelijke gemeente. De liturgische formulieren voor doop- en avondmaalsdiensten en voor openbare belijdenis nemen in een groot deel van de protestantse kerken een belangrijk plaats in. Door de klassieke formuleringen komt de rijke inhoud van deze formulieren echter niet altijd tot zijn recht. In dit boek legt dr. W. Verboom de drie formulieren op heldere en pastorale wij ze uit voor de gemeente. Daarbij heeft de auteur de drie formulieren hertaald naar eigentijdsere taal en het avondmaalsformulier ook iets ingekort. Gespreksvragen achter in het boek maken het geschikt voor bespreking in de gemeente.