De reactie van Ivo Lindner op Raak me aan

raak me aan philip troostEen boek uitgeven met als titel Raak me aan terwijl de #metoo-golf amper uitgeraasd is? In een tijd waarin er regelmatig nieuwe, schokkende berichten opduiken van grensoverschrijdende vormen van aanrakingen door hulpverleners, geestelijke leiders, leerkrachten of sportinstructeurs bij (jonge) mensen die zich aan hen hebben toevertrouwd? En dan zitten we momenteel ook nog volop in de ‘social distancing’ in verband met de Coronapandemie. Dat alles bij elkaar lijkt een gedurfde onderneming. En toch gaat Philip Troost het aan.

Als haptotherapeut werk ik heel veel met aanraking. De aanraking, mits deze gepast is en goed is afgestemd op de ander en op jezelf, is zo’n krachtige vorm van verbondenheid en bevestiging voor beiden.

Omdat in de aanraking een voelbare onderstroom ontstaat die niet in woorden is te vatten en ook veel dieper gaat dan woorden. Omdat wat in de aanraking gebeurt zoveel zegt over beiden, die zich fysiek met elkaar verbinden. Het contact en de manier waarop iemand in het contact staat, raakt aan de identiteit van de persoon en aan de onderlinge relatie. Een aanraking raakt! Zoals cliënten vaak zeggen: “Met praten kan ik er nog een beetje omheen draaien. Maar met deze behandelvorm lukt me dat niet meer”. In de aanraking spreekt het voelbare lichaam.

De aanraking kan zo ontzettend mooi en intens zijn. En tegelijkertijd is het kwetsbaar en risicovol. Echter, niet aanraken of verkeerd aanraken is minstens zo schadelijk. Mijn volle agenda is daar een teken van.

Het boek van Troost benadrukt het grote belang van een zorgvuldige, passende aanraking. De aanraking is onontbeerlijk voor de geestelijke, psychische, emotionele, lichamelijke en sociale gezondheid. Omdat een goede, aanraking helend en genezend werkt. Hoe dat er uit kan zien en wat daarin belangrijk is wordt in het boek verder uitgewerkt. Daarbij is ook aandacht voor rol van aanraking in professionele relaties.

Troost deelt ons in zijn grote theoretische en praktische kennis over de psycho-socio-somatische eenheid die de mens is en weet als docent-therapeut je goed mee te nemen in misschien wel ten diepste hele moeilijke en kwetsbare materie. Helder en toegankelijk beschreven zonder dat het populistisch of oppervlakkig wordt. In tegendeel. Hij schrijft doorleefd en vanuit het hart. Met allerlei voorbeelden uit het dagelijks leven licht hij zijn visie toe. Voorbeelden die herkenbaar zijn voor velen van ons. Dat maakt het boek ook zo waardevol.

Eén tot een aantal zinnen per pagina worden er uitgelicht. Daarmee worden ze een soort van zelfstandige quote die je tot nadenken en zelfreflectie aanzetten.

  • De meest directe en precieze manier om ‘ik’ en ‘jij’ te kunnen onderscheiden en tegelijk te verbinden is de fysieke aanraking.
  • Met dat ik iets aanraak buiten mij, wordt er iets aangeraakt binnen in mij.
  • Het is het enige antwoord op eenzaamheid: dat mensen elkaar weer werkelijk gaan raken.

Soms zijn de quotes prikkelend en uitdagend:

  • Ik weiger gewoon het mooie en goede van fysieke nabijheid aan de kant te laten schuiven door de angst voor risico’s die daaraan zitten.
  • Fysiek contact is een onopgeefbare basiswaarde van humaniteit. Voor wie dat gelooft is het is echt de vraag of en hoe en in hoeverre hij zich een afstandscultuur moet laten dicteren.

Tussen de regels door lees ik Troost’s motivatie om dit boek te schrijven. Namelijk, dat we uit de angst en de kramp van het aanraken komen en kunnen zeggen: “Ja, ik zou dat (weer) willen, vertrouwd worden met fysiek contact” (pag. 50). Ook in deze tijd. Dat pleidooi wil ik van harte ondersteunen.

De uitgave van dit boek had geen betere timing kunnen hebben. Ik vind het een van de beste boeken in zijn soort. Het boek is niet alleen een aanrader voor iedereen die vragen heeft rondom het thema ‘aanraken’, maar ook iedere therapeut, hulpverlener of begeleider. Ik vraag me af, voor wie zou dit boek niet aan te bevelen zijn? Het gaat over het diepste wezen van ons mens-zijn in relatie tot de ander.

Het is bijna niet mogelijk om dit boek vrijblijvend te lezen en vervolgens weer aan de kant te leggen. De inhoud raakt je, hoe dan ook! Knap gedaan van Troost.

Ivo Lindner, haptotherapeut

 

N.a.v. Raak me aan. Naar een cultuur van aanraken / Philip Troost / als paperback en als e-book