Onzeker weten

Een inleiding in de radicale theologie

Onzeker weten - cover
Onzeker weten - achterkant

Om ons heen lijken mensen van alles zeker te weten. Voor elk van onze onzekerheden wordt er wel een oplossing aangedragen. Het heeft iets aantrekkelijks. Maar doen zulke oplossingen wat ze beloven?

In Onzeker Weten dagen de auteurs je uit om onzekerheid als uitgangspunt te nemen. Onder de vlag van Radicale Theologie laten ze een rijke mix van postmoderne filosofen, kunstenaars en activisten aan het woord. Ze keren traditionele zekerheden binnenstebuiten en ontdekken juist in het christendom ruimte voor een bevrijdend niet-zeker-weten.

Dan blijkt dat onzeker weten een bron is van creativiteit, authenticiteit en verbinding. Verbinding met jezelf, met anderen en met de eeuwenoude christelijke traditie.

Lees meer >
Over de auteur

Bram Kalkman

Bram Kalkman is religiewetenschapper en pionier bij De Kwekerij.

Meer boeken van deze auteur

Gerko Tempelman

Gerko Tempelman is filosoof en voorganger van STROoM Amsterdam.

Meer boeken van deze auteur

Rikko Voorberg

Rikko Voorberg is theoloog en oprichter van de PopUpKerk.

Meer boeken van deze auteur
11,99

Je bestelt en rekent af bij:

  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Regelmatig gratis e-books
Bindwijze
Ebook
Paperback
  • Taal: Nederlands
  • ISBN: 9789043537940

Je bestelt en rekent af bij:

  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:
  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
Bekijk de inhoud van dit boek ➔

Om ons heen lijken mensen van alles zeker te weten. Voor elk van onze onzekerheden wordt er wel een oplossing aangedragen. Het heeft iets aantrekkelijks. Maar doen zulke oplossingen wat ze beloven?

In Onzeker Weten dagen de auteurs je uit om onzekerheid als uitgangspunt te nemen. Onder de vlag van Radicale Theologie laten ze een rijke mix van postmoderne filosofen, kunstenaars en activisten aan het woord. Ze keren traditionele zekerheden binnenstebuiten en ontdekken juist in het christendom ruimte voor een bevrijdend niet-zeker-weten.

Dan blijkt dat onzeker weten een bron is van creativiteit, authenticiteit en verbinding. Verbinding met jezelf, met anderen en met de eeuwenoude christelijke traditie.

Martin Drost

In Onzeker weten wordt de lezer op begrijpelijke en heldere wijze meegenomen in wat men verstaat onder radicale theologie. De auteurs geven in dit boek mooi weer hoe verfrissend de opvattingen van de radicale theologie kunnen zijn. Aan de hand van postmoderne denkers als Slavoj Žižek en John Caputo wordt het belang van radicale theologie geduid. Hierin staat voornamelijk de thematiek van het niet zeker weten centraal (zoals de titel doet vermoeden). Wanneer men dergelijke thematiek behandeld, kan men makkelijk verzanden in een te filosofische uitwerking van dit onderwerp waarbij de theologie ondergesneeuwt raakt, maar hier maken de auteurs van Onzeker weten zich niet schuldig aan. In Onzeker weten wordt er namelijk ook gekeken naar hoe men met een radicaal-theologische bril naar lastige onderwerpen uit de theologie kan kijken, zoals bijvoorbeeld de erfzonde of welke rol waarheid speelt binnen religie. Het boek besluit met een uitwerking van hoe radicale theologie ook daadwerkelijk door gelovigen in de praktijk gebracht kan worden. Het boek Onzeker weten kent dus een brede opzet en hierdoor krijgt de lezer een compleet beeld van wat radicale theologie inhoudt en waar deze stroming nu eigenlijk op uit is. Dit boek is een absolute aanrader voor wie zich in radicale theologie wil verdiepen.


Jacoline Tanis

Het boek Onzeker Weten neemt je mee in de radicale theologie en is zowel prettig als (soms venijnig) prikkelend. Vanuit drie invalshoeken wordt het thema aangevlogen.

In het eerste deel word je meegenomen langs denkers uit de tijd dat God nog vanzelfsprekend was tot nu. In het tweede deel wordt het gangbare theologisch systeem gedeconstrueerd: dogma’s worden op de kop gezet (destructie) zodat zichtbaar wordt wat de radicale theologie uit oude leerstellingen zou kunnen meenemen en wat er valt toe te voegen (constructie). Als lezer krijg je geen gekaderde definitie van het begrip radicale theologie; je krijgt handvatten voor iets/Iets wat tegelijk ongrijpbaar is. Het vraagt moed en toewijding om franjes te zien waar je in eerste instantie rafelranden waarneemt. De verhalende voorbeelden in het laatste deel helpen je om handen en voeten te geven aan een geloof wat niet zeker is en daarmee juist in beweging zet.

Met name het tweede deel vraagt de nodige aandacht tijdens het lezen, maar levert in combinatie met de rest van het boek mooie aanknopingspunten voor het gesprek en het uitleven van onzeker weten. Wat mij betreft is het een boek om te lezen en na verloop van tijd nog eens te herlezen, om ongetwijfeld weer nieuwe inzichten en inspiratie op te doen.

Al met al is het een boek om niet alleen te lezen, maar ook om uit te leren leven. Aanrader!


Matteo van den Brink

Onzeker Weten is een dapper boek. Het is een oprechte poging om filosofie, theologie en maatschappij bij elkaar te brengen. Ik heb het met enorm veel plezier gelezen, vanwege de vele lijnen die (logisch, associatief en artistiek) samenkwamen. De combinatie van de auteurs werkte verrijkend, met de vertaalslag van filosofie naar theologie naar praktijk als unieke kracht. Mijns inziens hebben de auteurs onder het mom van het onzekere weten een inspirerende aanzet gedaan voor de integratie van een veelvoud inzichten; een aanzet waar denkers door geprikkeld zullen raken, en waar doeners handvatten zullen vinden om aan de slag te gaan.

Persoonlijk had ik een nog iets uitgebreidere filosofische inleiding interessant gevonden. Voornamelijk een koppeling naar een stroming als het existentialisme – waar de inzichten uit dit boek me veelal aan deden denken – zou een verrijking kunnen zijn. Dat gezegd blijft dit boek vooral een inleiding in de radicale theologie, wat maakt dat er hiermee ruimte is gecreëerd om in de toekomst dergelijke thema’s te behandelen. Ik ben benieuwd waar de inzichten in dit boek toe zullen leiden, wat dit boek losmaakt (in gelovige en seculiere kringen). Ik kan het iedereen enorm aanraden.


Harmen Zoet

Een prikkelend boek, waarin een weg wordt getoond voor verdieping die verder gaat dan platgeslagen clichés of lege woorden en wordt gekenmerkt door verlangen en streven naar iets ongrijpbaars. Op toegankelijke wijze wordt een filosofisch-theologische benadering verkend, die wat mij betreft leven in de brouwerij brengt. Een goed boek om kennis te maken met radicale theologie en deconstructionisme, wat smaakt naar meer!


Chantal de Fretes-De Korte

Stel je vragen over wat men gelooft in het christendom, kom je graag tot de kern van dingen en ben je filosofisch aangelegd, dan is dit boek een aanrader! Het heeft een beschouwend karakter zodat je als lezer een goed beeld hebt van wat radicale theologie is, en zet de lezer aan tot denken over zijn eigen zekerheden en systemen.

Het boek besteed minder aandacht aan de dagelijkse praktijk van geloven (bijv. de rol van gebed voor de gelovige), hoewel dat wellicht inherent is aan een theologie die een diepe rationele doordenking kent. Deel drie over de praktijk is daardoor een prettige tegenhanger van deel een en twee die meer systematische theologisch van aard zijn.

Het boek geeft je genoeg om over na te denken en is een mooie aanleiding voor gesprek over wezenlijke zaken binnen het christendom. De moeite waard om te lezen!


David Born

De schrijvers van Onzeker Weten, weten op speelse wijze een degelijke inleiding in de radicale theologie te geven. De poging om zowel denkers als Nietzsche, Marx en Freud als ook de wortels van het christendom recht te doen mag gerust ambitieus worden genoemd, maar de schrijvers slagen er wonderwel in het postmoderne gedachtegoed op een verfrissende en opbouwende manier in gesprek te brengen met de volgens hun onderbelichte ruimte voor onzeker weten in de christelijke traditie. Onzeker Weten verontrust, stemt vrolijk en prikkelt bovenal de lezer om zelf onvoorziene gedachtewegen te bewandelen. Aanrader!


Christianne

Onzeker weten is een razend interessant en uitdagend boek over radicale theologie, vol zinnen en hoofdstukken die ik nog regelmatig zal herlezen. Het enthousiasme van de auteurs over dit onderwerp spat van de pagina’s af en maakte dat ik het nauwelijks kon wegleggen. Waar onzekerheid vaak een bron van angst lijkt, laat dit boek juist een gevoel van hoop, vreugde en troost bij me achter. Onzeker weten is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar nieuwe manieren van geloven en niet-geloven.


Alco Woudenberg

Een erg verfrissend boek! Echt een aanrader voor mensen die het (eigen) geloof willen en durven te toetsen. Het fenomeen ‘radicale theologie’ wordt helder ingeleid, uitgeweid en naar de praktijk vertaald. Voor mij een ongemakkelijk uitgangspunt, als iemand die graag de touwtjes in handen heeft, maar juist daarom super leerzaam!