Joy van Patti Callahan is een indrukwekkend liefdesverhaal over de vrouw die C.S. Lewis liefhad. Joy Davidman, een briljant schrijfster en een strijdbare moeder, zit gevangen in een relatie met een alcoholistische man. Als ze in aanraking komt met het gedachtegoed van C.S. Lewis raakt Joy gefascineerd. Heel voorzichtig ontwikkelt zich een vriendschap, die uiteindelijk uitmondt in een huwelijk. Dan wordt Joy ernstig ziek… Dit is het verhaal van de vrouw die het hart van C.S. Lewis veroverde en hem inspireerde tot het schrijven van zijn vele, nog steeds alom bekende boeken (o.a. de Narnia-reeks).
Wat een ontroerende liefdesgeschiedenis… Vreugde ontstaat vanuit diepe misère, en God schrijft geschiedenis dwars door pijn heen. In één adem uitgelezen!
Mirjam van der Vegt, stiltetrainer en auteur
Patti Callahan is de auteur van een tiental veelgeprezen romans. In haar laatste boek: Joy. De vrouw die C.S. Lewis liefhad treedt Davidman uit de schaduw van haar beroemde echtgenoot. De roman werpt een helder licht op haar pittige persoonlijkheid, haar kwaliteiten als schrijfster en haar intense worsteling met de mysteries van God en van het leven. Rachel McMillan sprak met Callahan over haar kijk op deze opmerkelijke liefdesgeschiedenis.
Het was overduidelijk dat u buitengewoon enthousiast bent over Joy Davidman. Waarom verschijnt uw boek juist op dit moment?
Timing blijft een mysterieuze zaak. Jaren geleden was ik met mijn werk op een dood spoor geraakt. Creatief zijn, schrijven was altijd mijn manier van geloven geweest, mijn eenvoudige manier om God en de wereld om me heen naar beste vermogen te begrijpen. Maar na twaalf romans zat ik vast en wist ik niet hoe ik verder moest. Op een gezellige avond met een stel schrijfmaatjes vroeg iemand: “waarover zou je willen schrijven, als je dat weer kon?” “Over de vrouw van C. S. Lewis, Joy Davidman,” zei ik zonder een seconde na te denken. Nooit eerder had ik dat idee serieus overwogen. “Maar ik schrijf geen historische fictie.”
Mijn vriendin keek me met een brede grijns aan. “Als jij dat boek niet schrijft doe ik het,” zei ze.
Nou, dat trok me over de streep. Ik denk dat Joy me een bemoedigend schouderklopje gaf. Haar moedige karakter, haar ontembare geest en haar onstuitbare manier van doen hielden me bij het schrijven gezelschap. Tot in mijn botten voelde ik dat ik haar verhaal moest vertellen op een manier die haar leven zou uittillen boven de feitelijke biografieën – hoe interessant en informatief ook – en het algemeen bekende beeld van de stervende vrouw van C. S. Lewis.
Ik wil dat men niet de vrouw leert kennen achter Lewis maar de vrouw naast hem – de briljante schrijfster, de echtgenote, de moeder en de minnares die hij ‘zijn hele wereld’ noemde.
Lees het volledige interview hier.
Meldingen