Door Lucas Versteeg
Door jou ben ik mij is een eigentijds liefdesverhaal met een hoofdpersonage die niet heel standaard is: Jonathan (Jona) is een christelijke tienerjongen en hij valt op jongens. Bij een voetbalwedstrijd ontmoet hij de Marokkaanse Marouan. De jongens raken bevriend, maar langzaam wordt duidelijk dat de jongens meer voor elkaar voelen dan bij een gewone vriendschap. Jonathan worstelt met zijn geaardheid en twijfelt of God hem wel accepteert. En zullen zijn ouders hem wel accepteren? Stapje voor stapje lukt het Jonathan zichzelf meer aan de buitenwereld te laten zien, maar dit gaat niet zonder slag of stoot.
Christen en LHBT’er
Als christelijke jongen die ook op jongens valt, is dit boek voor mij ontzettend herkenbaar en ik denk dat ik niet de enige ben die dit zo ervaart. Ik vind het belangrijk dat LHBT’ers in een christelijke omgeving geaccepteerd worden, mogen zijn wie ze willen zijn en mogen doen wat ze willen. De schrijfster van dit boek, Hinke van Abbema, vindt ook dat LHBT’ers zichzelf moeten kunnen zijn. Ze is theoloog, gaat regelmatig voor in kerkdiensten en is in Rotterdam werkzaam als pionier onder zinzoekers. Met dit liefdesverhaal wil ze de diversiteit van Gods schepping laten zien. Ik vind dat ze hier goed in is geslaagd. Met krachtige conversaties in het boek over homoseksualiteit en geloof, en bijbehorende argumenten waarom God niets tegen homo’s heeft, komt Hinkes kennis en ervaring als theoloog naar voren.
Het boek is geschikt voor mensen met elke levensovertuiging, maar het gaat vaak over het christendom. Wat mij betreft is het voor christenen daarom ook een echte must-read, alleen al omdat ze zo beter kunnen begrijpen hoe een homojongere zich voelt. Het boek dwingt je niet om een bepaald standpunt te aan te nemen, maar het zorgt voor meer begrip. Aangezien homoseksualiteit in de kerk anno 2019 soms nog steeds een taboe is, is begrip enorm belangrijk. In het boek worden de struggles die een tienerjongen in deze situatie doormaakt sterk beschreven. De balans tussen tegenslagen en overwinningen is, naar mijn mening, erg realistisch beschreven. Jona en Marouan zijn heel schattig samen, maar het verhaal is niet té geromantiseerd. Er zijn tegenslagen: net als in het echte leven.
Afwisseling
Ook is het fijn dat het lang niet alleen maar over zijn homoseksualiteit gaat, er komen ook allerlei andere kleine verhaallijnen voor in het boek. Voetballiefhebbers vinden het vast niet erg dat het best een aantal keer over voetbal gaat in het boek: iets wat het ook leuk maakt voor bijvoorbeeld jongens die normaal niet zo houden van lezen, maar wel van voetbal. Dit zorgt voor een goede afwisseling. Het gaat verder vaak over cultuurverschillen, je krijgt niet alleen Jona’s leven mee, maar ook Marouans leven komt aan bod, bijvoorbeeld als het gaat over de Marokkaanse keuken. Deze cultuurverschillen leven goede inzichten en interessante conversaties op.
Zitten er dan helemaal geen minpunten aan het boek? Jawel, twee dingen: Soms ergerde ik me een beetje aan het taalgebruik. Er komt wat ‘jongerentaal’ in voor. Ik snap het wel, dit zorgt ervoor dat oudere lezers meer het idee hebben dat het over jongeren gaat, maar ik vind dat andere factoren in het boek (appen, ruzie met ouders, etc.) ook wel laten zien hoe jongeren leven. Verder vind ik dat er misschien iets meer basisinformatie over het christendom verweven kon worden in het verhaal, omdat het voor niet-christenen misschien wat onduidelijk kan zijn.
Het is een boek gericht op jongeren en zowel leuk voor jongens als meisjes omdat je Jona zo goed leert kennen dat je je snel in hem kan inleven. Ook voor volwassenen en bijvoorbeeld voor ouders van homojongeren is dit boek een aanrader. In de 352 bladzijdes lees je een mooi verhaal over het leven van Jona. Met een lach en een traan leef je mee met al zijn belevenissen. Je maakt alles mee: van zijn eerste coming-out tot zijn eerste zoen. Een eerlijk en puur verhaal, dat aangeeft dat deze jonge jongen niets liever wil dan gelukkig zijn met de jongen van wie hij houdt.
Lucas Versteeg is student journalistiek en een creatieve duizendpoot die houdt van lezen, schrijven en alles wat met theater te maken heeft. Ook maakt hij Young-Adult boekenpodcasts.
Door jou ben ik mij van Hinke van Abbema is het liefdesverhaal van Jona en Marouan, twee Rotterdamse tienerjongens. Als Jona met zijn broertje Lucas bij een voetbalwedstrijd de Marokkaanse Marouan ontmoet, is hij geïntrigeerd door zijn sprankelende karakter. Jona en Marouan worden goede vrienden, en Jona kan er niet meer omheen: hij is verliefd. Wat nu? Niemand weet dat hij op jongens valt, behalve een paar van zijn beste vrienden. Jona zit in de knoop en weet niet hoe hij zijn liefde voor Marouan moet combineren met zijn christelijke opvoeding. Hoe zullen zijn ouders reageren? Mag hij wel, kán hij wel homo zijn?
Hinke van Abbema (Rotterdam) is theoloog en houdt van schrijven. Ze gaat regelmatig voor in kerkdiensten en is in Rotterdam werkzaam als pionier onder zinzoekers. Met dit liefdesverhaal wil ze de diversiteit van Gods goede schepping laten zien.
‘Wat een heerlijk liefdesverhaal. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Het kan dus wel: gay, gelovig en gelukkig.’ – Corien Oranje